#Gweagalshield
AMSTERDAM November 18-19
28 april 1770: de dag die Australië voorgoed veranderde
‘De geschiedenis van het Gweagal-schild’
DE TERUGGAVE VAN ARTEFACTEN DIE TIJDENS DE EERSTE ONTMOETING WERDEN GESTOLEN
Oktober/November 2016 Berlijn, Leipzig, Bonn, München
Op 28 april 1770 werden er voor de allereerste keer in de geschiedenis schoten afgevuurd op het Australische continent. Kapitein Cook en 40 bemanningsleden gingen die dag aan land op een plek nabij het huidige Sydney die nu Botany Bay wordt genoemd. De door hen afgevuurde schoten markeerden de komst van het Britse Rijk en destabiliseerden de samenlevingen die hier meer dan 60.000 jaar ononderbroken hadden bestaan. De eerste kogel doorboorde het houten schild van de eerste Aboriginal Australiër die de bemanning ooit had gezien. Zijn naam was Cooman en met zijn speer en schild verzette hij zich tegen de indringers die het land van zijn volk betraden.
Het schild is behouden gebleven en bevindt zich tegenwoordig in het British Museum in London, waar het onder de naam Gweagal-schild aan het publiek wordt getoond. Voor de Gweagal is het niet alleen uit cultureel, maar ook uit politiek oogpunt van onschatbare waarde. Het vormt namelijk het onomstotelijke bewijs dat de kolonisatie van het continent alles behalve vreedzaam is verlopen, zoals Australië de rest van de wereld nog steeds wil doen geloven. Met een campagne waarin het Gweagal-schild centraal staat, willen de
Gweagal nu deze mythe ontkrachten. Zij streven naar een herformulering van de koloniale geschiedschrijving van Australië en naar gerechtigheid voor de onteigende oorspronkelijke bewoners.
Ondanks de gewelddadige geschiedenis van het Britse Rijk voor (en na) de landing van Cook hadden de gebeurtenissen in Botany Bay zo niet mogen plaatsvinden. In schriftelijke verklaringen van de Britse Admiraliteit en de koning had Cook namelijk uitdrukkelijk de opdracht gekregen om vreedzaam om te gaan met de inheemse volkeren die hij op zijn reis zou ontmoeten. Deze opdracht werd echter genegeerd. 28 april 1770 is de dag waarop Australië voorgoed veranderde.
Het verbijsterende verhaal van deze eerste ontmoeting wordt verteld door de indringers zelf in hun eigen logboeken en door de mondeling overgedragen verhalen van de Gweagal die op die fatale dag in Botany Bay waren.
1770 First Contact-lezingentour
De First Contact-lezingentour laat bezoekers kennismaken met het leven van Aboriginal Australiërs in de 60.000 jaar voor de komst van kapitein Cook en onthult hoe geweld en diefstal tijdens de eerste ontmoeting in 1770 uiteindelijk uitmondden in bloedbaden, gedwongen verblijf in reservaten en de ondergang van complete samenlevingen met hun regels en gebruiken.
De Aboriginal cultuur is de oudste nog levende cultuur ter wereld. De oorspronkelijke bewoners van Australië hebben gebruiken, talen en verhalen gedurende meer dan 60.000 jaar overgeleverd. Vanaf de komst van de eerste Europeanen worden we onrechtvaardig behandeld en zijn we het slachtoffer van onderdrukkende maatregelen van opeenvolgende regeringen, o.a. assimilatie, culturele genocide, politiegeweld en gedwongen uithuisplaatsing van kinderen. We staan dagelijks bloot aan discriminatie.
GASTSPREKERS: RODNEY KELLY (directe afstammeling van de krijger die op het strand aanwezig was toen kapitein Cook in 1770 in Botany Bay aan land ging), ROXLEY FOLEY (zoon van de bekende Aboriginal activist Gary Foley) en Luritja oudste Vincent Forrester van Uluru (Ayers Rock)
Geniet van didgeridoomuziek en van verhalen uit de droomtijd en luister naar overleveringen van de oprichting van de tentambassade in 1972 en de eerste ontmoetingen in 1770.
Luister naar het verhaal over de eerste ontmoeting dat gedurende 246 jaar mondeling door de Gweagal clan is overgedragen. Rodney Kelly is een directe afstammeling van de krijger Cooman en hoeder van dit verhaal. Hij vertelt waarom hij naar het Verenigd Koninkrijk reist en de artefacten van zijn voorouders in het British Museum naar de Gweagal clan van de Dharawal natie in Sydney wil terugbrengen en hoe hij het schild een plek wil geven in een nieuw Aboriginal Living Cultural Heritage Musuem.
Roxley Foley biedt inzicht in de moeilijke positie van de oorspronkelijke bewoners in de moderne Australische samenleving.
Vincent Forrester vertelt verhalen uit de droomtijd uit de tijd vóór 1770.
Neem voor verdere informatie contact op met: Media & Bookings